uludag kayak merkezi

Uludağ Kayak Merkezi

Mevsim değiştiren seyahatleri sever misiniz? Güneşli havadan lapa lapa kara doğru geçiş beni hep heyecanlandırır. Hele bir de kar yağışını ilk görüşümse. Malum artık İstanbul’da karlı günlerin sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Biz de kar özlemimizi gidermek için çareyi kayak merkezlerine gitmekte buluyoruz. Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ aynı zamanda en fazla tercih edilenlerden biri.

Bursa’nın göz bebeği Uludağ aslında 27.300 hektarlık devasa bir Milli Park. 1961 yılında koruma altına alınarak Milli Park ilan edilen Uludağ her ne kadar kış aylarında rağbet görse de dört mevsim gezilebilen bir doğa harikası. Özellikle bahar ve yaz aylarına kamp ile birlikte trekking için de fazlasıyla elverişli olan Uludağ her mevsim ziyaretçilerine ayrı bir güzellik sunuyor. Whitefest ve Bilyoner Winterfest ile Türkiye’nin en büyük gençlik festivallerine de ev sahipliği yapan Uludağ kışın binlerce kişiyi ağırlıyor. 

Uludağ kayak merkezi yazımda Uludağ’a ulaşım, Uludağ teleferik ücreti, konaklama, pistler, ekipman kiralama ve ders ücretleri ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Uludağ Kayak Merkezi yazısına geçmeden önce bu yazılara da göz atmak isteyebilirsiniz.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa’ya Yakın Gezilecek Yerler

Mudanya ve Trilye Gezi Rehberi

Bursa Cumalıkızık Köyü

Gölyazı Gezi Rehberi

Uludağ Nerede?

Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ Bursa sınırları içerisinde yer alıyor. 2543 metre yüksekliğe sahip olan Uludağ’a günübirlik gidebileceğiniz gibi bölgedeki otellerde konaklayarak keyifli bir kış tatili yapabilirsiniz. 

Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni @Seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

Uludağ’a Nasıl Gidilir?

Uludağ Bursa’ya yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta. Dağa çıkmak için farklı seçenekleriniz mevcut. Birincisi araç ile, ikincisi teleferikle, üçüncüsü ise dolmuş ile. Eğer grup halinde gidiyorsanız taksi ile anlaşıp kayak merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. İlk üç ulaşım yöntemini detaylı olarak anlatmak istiyorum.

Arabayla Uludağ’a Gidiş

Uludağ’a kendi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız yola çıkmadan önce Uludağ yol şartlarına bakmanızı tavsiye ederim. Bazı günler aşırı kar, tipi, sis ve buzlanma nedeniyle yollar araç trafiğine kapatılabiliyor. Kar lastiğinin yanı sıra zincir de bulundurmanız güvenli bir sürüş için oldukça önemli ve bu zaten bir zorunluluk.

Milli Park’a girdikten sonra araç kontrolleri oldukça sıkı. Bursa’dan Uludağ’a arabayla gitmek isterseniz Çekirge tarafından Uludağ yolu tabelalarını takip ederek 30 kilometrelik bir yolculukla Uludağ Milli Parkı’na ulaşabilirsiniz. Uludağ Milli Park giriş ücreti 2020 yılı için 7 TL, araç giriş ücreti 21 TL.

svg%3E
Uludağ

Uludağ Teleferik

Bence teleferik Uludağ’a ulaşım için hem en iyi hem en zevkli alternatif. Beyazlara bürünmüş ağaçların üzerinde yolculuk yapma imkanı bulabileceğiniz teleferik Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alan Teferrüç İstasyonu’ndan hareket ediyor. Teferrüç Uludağ’a gidebilmek için teleferiğe binmeniz gereken merkez istasyon. Dilerseniz buraya kadar aracınızla gelerek otoparka aracınızı bırakabilir, geri kalan yolu teleferikle gidebilirsiniz.

Kış şartları ve trafik durumunu göz önüne aldığınızda teleferik Uludağ Kayak Merkezi’ne ulaşım için en ideal seçenek. Tabii aşırı sis ve kar yağışı olmadığı sürece. Böyle durumlarda teleferik ulaşımına ara verilebiliyor. Teferrüç İstasyonu’ndan bindiğiniz teleferik önce Sarıalan İstasyonu’na uğruyor. Son durak ise Kurbağa Kaya olarak da bilinen Oteller İstasyonu

Uludağ Teleferik Ücreti 2021

Tam gidiş-dönüş: 60 TL / Öğrenci: 40 TL (E-devletten öğrenci belgesi ibrazı zorunlu.)

Uludağ teleferik kabinleri 8 kişilik, 140 adet. Kabinler 20 saniyede bir geliyor. Adeta gökyüzünde uçuyormuş hissi veren teleferik yolculuğu Teferrüç-Sarıalan istasyonu arası 8 dakika, Sarıalan-Kurbağa Kaya istasyonu arası ise 25 dakika sürüyor. Yolculuk süresi hava şartlarına bağlı olarak uzayabiliyor. Biletinizi Teferrüç İstasyonu’ndan satın alabiliyorsunuz, maalesef online satış sistemi yok. Bursa Teferrüç İstasyonu konum için tıklayın.

Uludağ Kayak Merkezi’ne İstanbul’dan gelmeyi düşünüyorsanız ve aracınız yoksa Teferrüç İstasyonu’na ulaşmak için Bursa Otobüs Terminali’nden hareket eden 94 numaralı otobüse binebilirsiniz. Otobüse biniş ücreti tam 3.35 TL, öğrenci 1.85 TL. Otobüse binmek için Bursakart satın almalısınız. 94 numaralı otobüsün hareket saatleri için burayı tıklayın. 

İstanbul’dan Bursa’ya feribotla ulaşım sağlamak istiyorsanız BUDO feribotları sizi Mudanya’da indiriyor. Mudanya Feribot İskelesi’nin karşısındaki duraktan F/3 halk otobüsüne binerek Teleferik İstasyonu’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Bilet ücreti tam 7.50, öğrenci 6.60 TL. F/3 halk otobüsünün hareket saatleri için buraya tıklayın. 

Teleferikten geçen diğer otobüslerin numaraları ise S1, S2, 15A, 15B, 4B, E12 ve E13. 

Minibüsle Uludağ’a Ulaşım

Uludağ’a gitmek için bir diğer alternatif ise minibüsler. Uludağ minibüsleri Tophane semtinden yoğunluğa göre 15-30 dakikada bir hareket ediyor. Uludağ dolmuş ücreti 16. 5 TL. (2019)

svg%3E
Uludağ Kayak Merkezi

Uludağ’da Konaklama-Uludağ Otelleri

Her ne kadar kış insanı olmasam da son birkaç yıldır seyahatlerimi kış ayları için planlamaya başladım. Önceleri lahana bebek gibi üst üste giyinmeyi ve soğukta gezmeyi hiç sevmezdim. Ancak sanırım yaşla birlikte insanın zevkleri de değişiyor. 

Şimdi ise bembeyaz karlar arasında yürüyüş yapmak, lapa lapa kar yağarken çıtır çıtır yanan şömine başında sıcak şarabımı yudumlamak ve dağ evlerinde romantik bir kış tatili yapmak hayallerimi süslüyor, düşünmesi bile harika değil mi? Uludağ ise bu konuda fazlasıyla alternatife sahip. Ben henüz Uludağ otellerinde konaklamadım, kayak merkezine hep günübirlik gittim. Ama bu sene özellikle dağ evlerinde birkaç günlük tatil yapmayı çok istiyorum. 

Günübirlik kayak keyfi beni kesmez diyorsanız Uludağ otelleri birinci ve ikinci bölgede hizmet veriyor. Ocak ve şubat aylarında yoğun talep olduğu için hem yer bulma konusunda sıkıntı yaşayabilir hem de fiyatların yüksekliği sizi şaşırtabilir. Bu kış tatil için Uludağ’da konaklama fikri size cazip geliyorsa mutlaka rezervasyonunuzu erken dönemde ayarlayın.

Hafta sonu ile hafta içi fiyatları arasında epey bir fark olduğunu da belirtmek isterim. Uludağ otelleri her şey dahil, ultra her şey dahil ve tam pansiyon sistemi ile hizmet veriyor. Monte Baia Uludağ, BOF Hotels, Grand Yazıcı Uludağ, Karinna Hotel, Beceren Hotel Uludağ’da yer alan 23 özel tesisten sadece birkaçı. Bölgede kamuya ait 16 tane konaklama ve dinlenme tesisi de yer alıyor. 

Uludağ otel fiyatları gecelik 700 TL‘den başlıyor, 1500 TL‘ye kadar çıkıyor. Yüksek sezonda Uludağ otel fiyatları çok daha yukarılara çıkabiliyor.

svg%3E
Fotoğraf kaynak: Uludağ Orman Köşkleri

Uludağ’da konaklamak için bir diğer alternatif ise Orman Köşkleri. Beyazlar içerisindeki ağaçların arasında gizlenmiş Orman Köşkleri Sarıalan bölgesinde yer alıyor. B tipi ve C tipi olarak iki farklı şekilde hizmet veren ağaç evlerde rüya gibi bir kış tatili geçirebilirsiniz.

Çobankaya mevkinde yer alan Karinna Orman Köşkleri de Uludağ’da konaklama tercihiniz olabilir. Orman köşkleri çoğunlukla 4-6 kişilik olduğu için arkadaşlarınızla birlikte kiralayarak seyahatinizi daha ekonomik hale getirebilirsiniz. Uludağ Orman Köşkleri konaklama ücreti gecelik 700 TL civarında.

Uludağ Kayak Sezonu Ne Zaman Açılır?

Uludağ’da kayak sezonu genellikle 15 Aralık civarı açılmış oluyor. Hava durumuna bağlı olarak tarih öne de çekilebiliyor. Ocak-Şubat aylarında kar kalınlığı 1.5, 2 metreyi bulan Uludağ’da kayak sezonu Mart ayının sonlarına kadar devam ediyor. Uludağ’da kar kalınlığı ne durumda merak ediyorsanız sekiz farklı noktadan kameralarla görüntü sunan Uludağ Kayak Merkezi Canlı Yayın‘ı izleyebilirsiniz.

Uludağ’a Ne Zaman Gidilir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi Uludağ her ne kadar kayak merkezi ile öne çıksa da aslında dört mevsim ziyaretçi ağırlayan devasa bir milli park. “Uludağ’a yazın gidilir mi”, “Uludağ’da yazın ne yapılır” diyenler için ilk seçenek trekking. Doğa yürüyüşüne meraklıysanız bölgedeki farklı uzunluklara sahip trekking turlarına katılabilirsiniz. Uludağ kampseverler için de adeta bir cennet.

Sarıalan ve Çobankaya kamp alanları yaz aylarında hizmet verirken Kocayayla, Kirazlıyayla, Karabelen, Yılanlıkaya kamp yapmayı sevenlerin en çok tercih ettiği bölgelerin başında geliyor.

Yamaç paraşütü, dağ tırmanışı ve ATV kiralama da Uludağ’da adrenalin dolu anlar yaşayabileceğiniz farklı aktiviteler arasında. Özellikle hafta sonu ailenizle birlikte piknik yapmayı seviyorsanız Sarıalan ve Kirazlıyayla kolay ulaşımı ile fazlasıyla cazip. Geniş piknik alanlarına sahip her iki bölgede WC, çeşme, büfe gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerler mevcut. 

Uludağ her yıl birbirinden renkli festivallere ev sahipliği yapıyor. Konserler, DJ organizasyonları, partiler ile Whitefest ve Bilyoner Winterfest Uludağ Kayak Merkezi tatilinizi unutulmaz kılabilir. Uludağ festivalleri her yıl Şubat ayında gerçekleştiriliyor.

svg%3E
Uludağ-Sarıalan

Uludağ Kayak Merkezi

Ülkemizde kış sporlarının merkezi olarak kabul edilen Uludağ Kayak Merkezi Kuşaklıkaya ve Fatintepe üzerine kurulmuş. 1. ve 2. bölge olarak ayrılan Uludağ Kayak Merkezi’nde pistlerin çoğunluğu 1. bölgede yer alıyor. Zaten kayak sporunda yeniyseniz ilk durağınızın 1. bölge olmasında fayda var çünkü zorluk derecesi kolay ve orta pistlerin çoğu bu bölgede yer alıyor. 2. bölge ise daha çok profesyonel kayak sporcularına hitap ediyor. Tecrübe kazanmak için baby liftlerde alıştırma yapabilirsiniz.

Bölgede 300 metre ile 2000 metre arasında değişen uzunluğa sahip 24 kayak pisti bulunuyor. Snowboard ve kar motoru ile safari de Uludağ Kayak Merkezi’ndeki popüler aktiviteler arasında. Oteller bölgesinde 11 ana pist ile birlikte 6 teleski ve 7 telesiyej mevcut. Uludağ Kayak Merkezi’ne hafta sonu gelmeyi düşünüyorsanız çılgın bir kalabalıkla karşılaşmayı ve bolca sıra beklemeyi göz önünde bulundurun derim. Yoğun sezonda hafta içleri bile oldukça kalabalık olabiliyor. 

Uludağ Kayak Merkezi SkiPass Ücreti 2021

Kayak ya da snowboard yapabilmek için öncelikle pist ve telesiyej kullanımı için skipass ücreti ödemeniz gerekiyor. Uludağ Kayak Merkezi için ister tek çıkış, isterseniz saatlik ya da günlük skipass alabilirsiniz. 

1 Saatlik: 70 TL

4 Saatlik: 120 TL

1 Günlük Çıkış: 170 TL

1.5 Günlük Çıkış: 240 TL

2 Günlük Çıkış: 310 TL

3 Günlük Çıkış: 390 TL

Sezonluk Skipass: 1499 TL (18 Aralık 2020-31 Mart 2021 arası geçerli)

svg%3E
Uludağ Kayak Merkezi-Bursa

Uludağ Kayak Dersi Fiyatları 2021

Eğer siz de benim gibi kayak konusunda yeterince iyi değilseniz ve buraya gelmişken biraz öğrenip kaymayı deneyeyim derseniz saatlik eğitim alabilirsiniz. Aslında bu konu oldukça önemli çünkü birçok kişi kayak bilmediği halde kaymaya çalıştığı için talihsiz sakatlıklar yaşamak zorunda kalıyor. Eğer hevesiniz varsa tavsiyem grup halindeki derslere katılmanız. Hem böylelikle fiyat da epey düşüyor.

Ben bir saatlik grup eğitimi ile kaymayı sevmeye başlamıştım, hem kendinize özgüven geliyor hem de yeni bir şeyler öğrenme hissi insanı fazlasıyla mutlu ediyor.  Ancak kayak yaparken en büyük sıkıntı kalabalık olduğu zaman yanınızdan vızır vızır insanların geçmesi. Dikkat etmediğiniz zaman sizin de düşmenize neden olabilirler. 

Uludağ Grup Kayak Dersi Ücreti: 100 TL

1 Kişi: 250 TL

2 Kişi: 320 TL

3 Kişi: 420 TL

*Belirtilen ücretler 1 saatlik ders için geçerli. 

Uludağ Kayak Ekipmanı Kiralama Ücretleri 2021

Kayak yapmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan ekipmanları ya satın almanız ya da kiralamanız gerekiyor. Bu konuda kendinize sormanız gereken en önemli soru ‘Ben bu sporu uzun yıllar devam ettirmeye hevesli miyim?’ Eğer cevabınız evetse kayak ekipmanlarını her defasında kiralamak yerine bir kez satın alıp uzun yıllar kullanabilirsiniz. Ancak “yılda bir kere gidiyorum, o kadar para vermeye değmez” derseniz kayak merkezinden günlük olarak her türlü ekipmanı kiralayabilirsiniz. 

Uludağ Kayak Merkezi’nde kayak, ayakkabı ve batondan oluşan kayak malzemelerinin günlük kiralama ücreti ortalama 100 TL. Snowboard için de aynı fiyat geçerli. Mont ve pantolon kiralamak isterseniz günlük 50 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Piste çıktığınızda her taraf bembeyaz olduğu için kayak gözlüğü bulundurmanız oldukça önemli. Bir süre sonra gözlerinizin acıdığını ve yandığını fark edebilirsiniz.

Kayak gözlüğünü kendiniz alabileceğiniz gibi 25 TL ödeyerek kiralayabilirsiniz. Soğuktan korunmak için termal içlik, polar, bere ve kayak eldiveni de yanınızda bulundurmanız gereken kayak ekipmanları arasında yer alıyor. Dudaklarınızın çatlamaması için dudak balmı ve elleriniz için krem de olmazsa olmazlardan. Çantanıza mutlaka atın.

Uludağ’da Yeme-İçme

Uludağ Kayak Merkezi’nde yeme içme fiyatları Avrupa ile yarışan cinste. Eğer ekonomik bir kayak deneyimi yaşamak istiyorsanız yiyecek içeceğinizi yanınızda getirmenizi öneririm. Özellikle termosunuz varsa sıcak su hazırlayıp zirvede ücret ödemeden kahve keyfi yaşayabilirsiniz. Kafede oturup içmek isterseniz sıcak çikolata 20 TL civarında.

Bir dağ klasiği olan sucuk ekmek kayak sonrası kazınan mideniz için oldukça lezzetli bir seçenek. Uludağ merkezde sucuk ekmek ücreti 30 TL. Sarıalan’a indiğinizde fiyat düşüyor, 20 TL’ye yiyebilirsiniz. Ama bence en iyisi yanınıza getireceğiniz atıştırmalıklarla biraz idare edin ve iştahınızı iskendere saklayın. Sonuçta İskenderin başkenti Bursa’dasınız. 🙂 Bursa’da En İyi İskender Nerede Yenir yazıma göz atabilirsiniz.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni @Seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
harcsiz ogrenci pasaportu nasil cikartilir
Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkartılır?
4
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x