Lviv son yılların gözde yurt dışı seyahat rotaları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Vize istemeden sadece çipli kimlik ile gidilebilmesinin bunda payı büyük elbet. Ukrayna’nın en güzel şehirleri arasında yer alan Lviv alışveriş tutkunlarına da fazlasıyla hitap ediyor.
Kıyafetten çikolataya, aksesuardan ikinci el eşyaya kadar Lviv’de aradığınız pek çok şeyi bulmanız mümkün. Üstelik fiyatlar diğer Avrupa şehirlerine oranla çok daha uygun. Hazırsanız Lviv’de alışveriş turumuz başlıyor!
Lviv Para Birimi
Yazının İçindekiler
Lviv’de Ukrayna’nın resmi para birimi olan Ukrayna Grivnası kullanılıyor. (UAH) Haziran 2021 kuruna göre 1 UAH 0.32 TL ediyor.
Lviv’de Döviz Bozdurma
Lviv’e gelirken yanınızda dolar bulundurmanızı öneririm. Zaten Ukrayna’ya girişte de kalacağınız gün başına 50 dolar bulundurmanız isteniyor. Hem Lviv Havaalanı’nda hem de şehir merkezinde döviz büroları mevcut. Ancak havaalanında paranızın tamamını bozdurmayın, yüksek kurdan alıyorlar.
Nakit paranın yanı sıra Lviv’de kredi kartınızı da kullanabilirsiniz. Biz neredeyse her yerde kredi kartı kullandık ve hiçbir sıkıntı yaşamadık. (Eğer ilk kez yurt dışına çıkıyorsanız ya da kredi kartınız yeniyse yurt dışı kullanımını açtırmayı unutmayın.) TEB banka kartınız varsa Ukrayna’daki Ukrsibbank ile anlaşmalı olduğu için komisyonsuz olarak nakit para çekebilirsiniz.
Lviv’de Nereden Alışveriş Yaplır?
Lviv alışveriş yönünden beni şaşırtan şehirlerden biri oldu. Neden mi? Mağazalar akşam 21.00’e kadar açık. Hatta küçük hediye dükkanları daha da geç kapanıyor. Avrupa’nın birçok şehrinde saat 18.00 oldu diye içeri kabul etmeyen mağazaları düşününce burası cennet gibi geldi bana.
Şehir küçük olduğu için burada öyle lüks mağazaların bulunduğu alışveriş caddeleri yok. Rynok Meydanı ve ara sokaklarında hediyelik eşya satan birçok mağaza bulabilirsiniz.
Lviv’de alışveriş konusuna girmeden önce pazarlık yapmanın önemine değinmek istiyorum. Özellikle bit pazarlarında ve eğer bizim gibi yılbaşında Lviv’deyseniz yılbaşı pazarlarında etiket fiyatının daha da altında alışveriş yapmanız mümkün. Örneğin 80 UAH’a alacağınız ürünü 60 UAH’a düşürebilirsiniz. Denemekten zarar gelmez:)
Lviv’de her zevke hitap eden alışveriş durağı mevcut. İster büyük alışveriş merkezi, isterseniz ikinci el ürün satan pazarlar… Lviv sadece tarihi yapıları, konsept kafeleri ile değil alışveriş noktaları ile de fazlasıyla cezbedici.
Lviv Alışveriş Merkezleri
Alışveriş merkezi gezmeyi seviyorsanız Lviv’de gidebileceğiniz 3 tane alışveriş merkezi bulunuyor. Giyim, teknoloji, kozmetik, dekorasyon ürünleri gibi aradığınız pek çok şeyi bir arada bulabileceğiniz Lviv alışveriş merkezleri dünyaca ünlü markalara da ev sahipliği yapıyor.
Victoria Gardens
Sadece Lviv’in değil Ukrayna’nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Victoria Gardens Lviv Havaalanı’na 7 dakika uzaklıkta yer alıyor. Ev eşyaları, giyim, oyuncak, kozmetik ürünler satan 160’ın üzerinde dükkanın yanı sıra dünya mutfaklarından farklı lezzetleri deneyebileceğiniz geniş bir yemek katı da bulunuyor.
Çalışma Saatleri: 10.00-22.00
Victoria Gardens Ulaşım: Şehir merkezindeki Halytska Meydanı’ndan hareket eden 45 numaralı otobüse binerek Victoria Gardens durağında inebilirsiniz. ”Franko University” durağından kalkan 22 numaralı troleybus ile de Victoria Gardens alışveriş merkezine ulaşmak mümkün.
King Cross Leolopis
Lviv alışveriş merkezleri listemizde ikinci durağımız King Cross Leopolis. Şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunan King Cross ‘te hem yerli hem dünyaca ünlü pek çok marka bulunuyor. Yves Rocher, Watsons, NYX gibi kozmetik ürünler satan mağazaları da bu alışveriş merkezinde bulmak mümkün.
Çalışma Saatleri: 10.00-22.00
King Cross Leolopis Ulaşım: Rizni Meydanı’ndan hareket eden 3 numaralı otobüse binip King Cross Leolopis durağında inebilirsiniz.
Forum Lviv
Lviv şehir merkezine en yakın alışveriş merkezi Forum Lviv. Rynok Meydanı’ndan 20 dakikalık keyifli bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Forum Lviv 115’in üzerinde mağazaya sahip. Yeme-içme ihtiyaçlarınız için içerisinde Silpo süpermarket de bulunuyor.
Çalışma Saatleri: 10.00-22.00
Forum Lviv Ulaşım: Lviv Opera Binası’ndan geçerek yaklaşık 15-20 dakikalık yürüyüşle ulaşabileceğiniz Forum Lviv’e Shevchenko Anıtı önünden hareket eden 33 numaralı troleybüs ile de gitmek mümkün.
Svobody Meydanı’ndaki Opera Passage Lviv’in en eski alışveriş merkezlerinden biri. Svobody Meydanı üzerinde yer alan Opera Passage’ın mimarisi oldukça etkileyici, tarihi dokusu bozulmadığı için çok beğendim. Dört katlı alışveriş merkezinde genellikle İtalyan marka ürünler satılıyor, bu nedenle fiyatlar Euro üzerinden.
Lviv’de alışveriş denince uğranabilecek bir diğer adres Roksolana Alışveriş Merkezi. Rynok Meydanı’na oldukça yakın konumda. Bizim bildiğimiz alışveriş merkezlerine pek benzemiyor, çünkü burada da ithal ürünlerle birlikte kürk satan mağazalar yer alıyor ve fiyatlar cep yakıyor.
Bizim gibi vaktiniz bolsa göz atmak için uğrayabilirsiniz. Roksalana Alışveriş Merkezi’nin yanında kışlık ürünlerin satıldığı küçük bir pazar daha var, dilerseniz oraya da bakabilirsiniz.
Lviv Alışveriş Durakları
Lviv’de alışveriş turuna çıkmak için Rynok Meydanı ve Svobody Meydanı çevresi ideal. Rynok Meydanı ve ara sokaklarında hediyelik eşya satan birçok mağaza bulabilirsiniz.
Mağazalarda gözüme çarpan şey ise Ukrayna işi kıyafetler oldu. Gömlek, elbise, bluz, t-shirt şeklinde tasarlanan bu kıyafetlere bayıldım ve hemen fiyat araştırmasına başladım. Bluzlerin fiyatı 700 ile 1500 grivna arası değişiyor. Daha etnik olanların fiyatları 3000 grivna’ya kadar çıkıyor. Şehir ucuz olsa da etnik kıyafetler açısından aynı ucuzluğu bulamamak biraz üzdü açıkçası:)
Geleneksel Ukrayna kıyafetleri için bütçeniz varsa Opera Passage içerisindeki Etno Halereya mağazasına bakmanızı öneririm. Vyshyvanky (Vışıvanka) olarak adlandırılan Ukrayna’ya özgü işlemeli tunikler, Rushnyk olarak bilinen el yapımı geleneksel havlular adeta göz kamaştırıyor.
Bana epey farklı gelen bir mağazayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer benim gibi ev dekorasyonunda mumlara meraklıysanız Lviv Candles Manufactory mutlaka listenizde bulunmalı. İçeride bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir kafesi de var.
Lviv’de alışveriş için Virmens’ka Sokağı 20 numarada bulunan Gaz Lambası Müzesi içerisinde yer alan mağaza da fiyatlarının uygunluğu ile favorilerim arasında yer aldı. Krakivska sokağı ve Drukarska sokağı alışveriş için göz atmanız gereken diğer adresler arasında.
Blyzen’ko ve Arsen şehir merkezinde alışveriş yapabileceğiniz iki süpermarket. Ayrıca ünlü mekanların bulunduğu Staroievreiska sokağında yer alan marketten de su vb. ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Büyük boy sular 10 grivna küçük boy votka 35 grivna, biralar 12 grivna.
Lviv’den Ne Alınır?
Lviv’den ne alınır derseniz kesinlikle çikolata, kahve ve alkol kullanıyorsanız votka. Çikolata almak için uğramanız gereken iki adres var: Birincisi Roshen. Burası tam bir çikolata cenneti! İçeri girer girmez mis gibi çikolata kokusu sizi karşılıyor.
Girişte yer alan kilitli dolaplara eşyanız varsa koyabiliyorsunuz, bence daha rahat bir alışveriş için çok iyi düşünülmüş. Sütlüsünden karamellisine, bitterinden yaban mersinlisine kadar onlarca çeşit çikolata arasında seçim yaparken zorlanacağınıza eminim.
Dilerseniz mağazanın ortasında yer alan ve tartılarak satılan çikolata ve şekerlemelerden de satın alabilirsiniz. Fiyatlar 2-3 grivna’dan başlıyor paketin büyüklüğüne göre 80-90 grivna’ya kadar çıkıyor. Oldukça şık paketlerde çikolatalar da var, sevdiklerinize en güzel hediye seçeneklerinden biri olabilir. Son gün buradan yaklaşık 15 paket çikolata aldım ve sadece 230 grivna ödedim. Roshen’de kredi kartı seçeneği de mevcut.
Lviv’de çikolata alışverişi için bir diğer adres ise Lviv Handmade Chocolate. Ağız sulandıran çikolatalardan taneyle alabileceğiniz gibi şık paketlerden de seçebilirsiniz. Burada çikolata fiyatları biraz daha yüksek. Tane ile satılan çikolatalar 7 grivna’dan başlıyor. Büyüklüğüne göre fiyatı artıyor.
Noel baba, tavşan, panda vb şekillerde çikolatalar da mevcut. Çocuğunuz varsa bu çikolatalara bayılacağından eminim! İçeride aynı zamanda oturup nefis çikolatalar eşliğinde kahve de içebiliyorsunuz. Lviv yeme içme rehberi yazımda buradan daha detaylı olarak bahsettim.
Lviv’de çikolata demişken hediyelik eşya satan dükkanlarda daha önce hiçbir yerde görmediğim tarzda çikolatalarla karşılaştım. Dükkanda çalışan kıza sorduğumda Lviv’e özgü bu çikolataların 1 yıl boyunca bozulmadan saklanabileceğini söyledi.
Kalp, anahtar, dev vida, conta hatta testere şeklinde olanlar bile vardı. Küçük bir dilim ikram etti ancak tadı bana fazla acı geldi. En küçüklerinin fiyatı 70-80 grivna’dan başlıyordu. Bitter seviyorsanız deneyebilirsiniz.
Lviv’de yaygın bir kahve kültürü de var. Kahve satın almak isterseniz şehrin en ünlü mekanlarından biri olan Lviv Coffee Mining Manufacture’a mutlaka uğramalısınız. Birbirinden çeşitli kahvelere göz atmanın yanı sıra en alt kata inip ateşli kahve gösterisine katılmadan dönmeyin!
Lviv Bit Pazarları
Bit pazarı gezmeyi seviyorsanız Lviv bu konuda da sizleri fazlasıyla memnun edecek bir şehir. Lviv’de ucuz alışveriş için Opera Binası’nın hemen arkasında kurulan bit pazarına mutlaka uğrayın. Seyahatlerimde yerel eşyaların satıldığı pazarları gezmeye bayılırım!
Lviv’de de böyle bir pazar olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Pazarda magnet fiyatları diğer yerlere göre çok daha uygundu. Bu nedenle magnet alışverişimi tanesine 15 grivna vererek buradan yaptım.
Takılara meraklı olduğum için bit pazarında satılan el işi renkli takılardan bir tane aldım. Mağazada 250 grivna denen takı burada 150 grivna’ydı. Yün eldivenler de o kadar güzeldi ki bir tane de etnik desenlerde eldiven aldım, ona da 150 grivna verdim. Etnik elbiseler, gömlekler burada da vardı ancak fiyatlar hemen hemen mağazalar ile aynıydı.
Sovyet döneminden kalma rozetler, paralar, kalpaklar pazarda sergilenen diğer eşyalar arasında yer alıyor. Bit pazarında çalışanlar çok az İngilizce bilmelerine rağmen oldukça rahat anlaştık. Beğendiğiniz şeyi göstererek “how much” diye sorduğunuzda fiyatı ya telefona ya da deftere yazıp gösteriyorlar. Pazarlık yaparsanız daha uygun fiyatlara alışveriş yapabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Eğer eski kitaplara, paralara, fotoğraflara, Sovyet dönemi eşyalarına meraklıysanız bir diğer bit pazarı adresi Book Flea Market. Ivan Fedorov heykelinin yanında kurulan bit pazarı Pidvalna Sokağı’nda yer alıyor.
Antika ve hediyelik eşya alışverişi için uğrayabileceğiniz diğer bir bit pazarı Vernissage. Vicheva Caddesi’nde yer alan bit pazarında alınacak bir şeyler bulacağınızdan eminim.
Lviv Noel Pazarları
Lviv’e yılbaşı döneminde gittiğinizde rengarenk süslenmiş noel pazarlarında vakit geçirmenin keyfi bir başka oluyor! Lviv noel pazarları her yıl Aralık ayının başından itibaren Svobody Meydanı ile birlikte Rynok Meydanı’nda kuruluyor. Ocak ayının büyük bir bölümünde de açık kalmaya devam ediyor.
Lviv noel pazarları alışveriş tutkunları için pek çok seçenek sunuyor. Birbirinden renkli bere ve eldivenler, Rus tasarımı olan kalpaklar, Ukrayna’ya özgü işlemeli kıyafetler, yün çoraplar Lviv noel pazarlarının olmazsa olmazları. Ben de noel pazarından yün çorap ile birlikte hatıra olsun diye bere ve eldiven de aldım. Çorap 80 UAH, bere 200 UAH’tı. Ufak bir pazarlık payı da mümkün.
Noel pazarları öğle saatlerinden itibaren kurulmaya başlıyor, gece yarısına kadar alışveriş yapabiliyorsunuz. Lviv noel pazarlarında yeme-içme alternatifleri de oldukça zengin. Buz gibi havada içinizi ısıtacak sıcak şaraplar, birbirinden lezzetli atıştırmalıklar sizi bekliyor. Lviv noel pazarları ile ilgili daha detaylı bilgiler için Lviv’de Yılbaşı ve Noel Pazarları yazıma göz atabilirsiniz.
Lviv seyahati düşünüyorsanız aşağıdaki yazılarım da plan yaparken sizlere yardımcı olabilir:
- Lviv Gezi Rehberi
- Lviv’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 18 Şey
- Ukrayna Lviv Sorgu Odası İçin Bilmeniz Gerekenler
- Lviv Yeme İçme Rehberi
- Lviv’de Nerede Kalınır?
Kiev gezi rehberi, Kharkiv gezi rehberi, Odessa gezi rehberi, Çernobil turu ve Ukrayna gezi rehberi yazılarıma da göz atabilirsiniz.