kilyos gezilecek yerler

Kilyos Gezilecek Yerler

Kilyos, İstanbul’un Karadeniz sahil şeridinde bulunan şehrin en eski sayfiye yerlerinden biri. Öyle ki 1955 yılında Türkiye’nin ilk tatil köyü olan Turban Tatil Köyü Kilyos’ta açılmış. Kilyos ya da resmi adıyla Kumköy yaz aylarında İstanbul’da kalanların tatil için tercih ettikleri yerlerin başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde Uskumruköy’den başlayıp Garipçe’ye uzanan gezimizin duraklarından biri de Kilyos’tu. Kilyos gezilecek yerler ile ilgili uzun uzun yazmak isterdim ama burası beni hayal kırıklığına uğrattı. Eskilerin sayfiye yeri Kilyos bugün beach club’ların hüküm sürdüğü bir yere dönüşmüş. İzlenimlerimi paylaştıktan sonra bana hak vereceğinizi düşünüyorum.

Kilyos’ta Ne Yapılır?

Kilyos Tarihi Eserler

Yerleşimin eski çağlarda başladığı Kilyos, Roma İmparatorluğu ve Bizans döneminde konumu sayesinde büyük öneme sahipmiş. Küçük bir balıkçı kasabası olan Kilyos’ta uzun süre Cenevizliler hüküm sürmüş. Kilyos’ta geçmişten günümüze sadece bir kale ve üç tane su terazisi gelebilmiş. 

svg%3E

Kilyos’a gelmişken tarihi Kilyos Kalesi’ni görmeyi düşünebilirsiniz ama kale maalesef ziyarete kapalı. İstanbul’un Karadeniz kıyısında üç adet tarihi kale var. Rumeli Feneri Kalesi, Garipçe Kalesi ve Kilyos Kalesi. Üçünün de bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmesi öyle acı ki! 

Kilyos’u gezerken dikkatinizi çekecek olan su terazileri bir zamanlar dağlardan buraya su taşımak için kullanılmış. Ama kim tarafından, hangi dönemde yapıldığına dair net bir bilgi yok. 

Kilyos Plajları

Kilyos İstanbul’da denize girilecek yerler arasında bir hayli popüler. Ama para ödemeden Kilyos’ta hiçbir plaja giremeyeceğinizi bilerek denize gelmelisiniz. Buna halk plajı da dahil. Eskiden halk plajlarına giriş ücretsiz olur, isteyen herkes denize girebilirdi. Ama artık denize girmek ve güneşlenmek için pamuk eller cebe durumu söz konusu!

svg%3E

Kilyos Halk Plajı’na giriş ücreti kişi başı hafta içi 30 TL, hafta sonu 40 TL. Eğer ben denize girmek için ücret ödemek istemiyorum diyorsanız erken kalkmayı göze almanız gerekiyor. Kilyos Halk Plajı’na sabah 06.00-08.00 saatleri arasında giriş ücretsiz. Sahiller hepimizin sözü buralarda geçerli değil maalesef.

Kilyos’ta denize girmek ne kadar keyif veriyor bilmiyorum zira burası Karadeniz’in hırçın dalgaları ile meşhur. Zaten çoğu zaman denize girmek tehlikeli hale geliyor. Hali hazırda birçok yerde RİP akıntısı (çeken akıntı) nedeniyle denize girmek yasaktır tabelalarını görmeniz mümkün. 

svg%3E

Kilyos beach club konusunda Bodrum’la yarışır hale gelmiş. Öyle ki sahilin neredeyse tamamı beach club’lara geçmiş. İstanbul’da deniz tatili yapayım, müzik ve eğlence de olsun derseniz tercih edebilirsiniz tabii ama giriş için 250 TL’yi ödemeyi kabul etmeniz gerekiyor önce. Evet, yanlış okumadınız. 🙂 Suma Beach’e sırf meraktan giriş ücretini sorduk 250 TL olduğunu söyledi. Bunu duyduktan sonra Ege’deki popüler plajlara asla laf söylemeyeceğim:) 

Tırmata Beach, Solar Beach, Burc Beach, Milyon Beach Kilyos’taki diğer beach club’lar arasında. Buraların da giriş ücretleri ortalama olarak hafta içi 70 TL, hafta sonu 120 TL civarında. İçeriye su bile sokamadığınızı da unutmayın. 

svg%3E

Kilyos’ta deniz kenarında restoranlar bulunuyor. Kahvaltı yapmak için ya da balık yemek için tercih edebilirsiniz. İstanbul’dan birkaç gün de olsa uzaklaşmak isteyenler için Kilyos otelleri de bir seçenek. Bunun dışında Kilyos’ta yapılabilecek başka bir şey yok maalesef. Eğer buraya gelmeyi düşünüyorsanız fazla beklentiye girmemenizi ve parasız bir şey yapamayacağınızı bilmenizi tavsiye ederim. 

Kilyos Nerede?

Kilyos İstanbul’un Avrupa yakasında Sarıyer ilçesine bağlı. İstanbul’un merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan Kilyos Kısırkaya ile Demirciköy arasında konumlanıyor. 

svg%3E

Kilyos’a Nasıl Gidilir?

Biz Kilyos’a Maslak üzerinden Bahçeköy-Zekeriyaköy-Uskumruköy yolunu takip ederek ulaştık. Kilyos’a bu güzergah üzerinden gelirken İstanbul’un en yeşil yollarından geçiyorsunuz. Özellikle Bahçeköy yolundaki ağaç tünelinden geçerken camlarınızı açın ve mis gibi doğanın kokusunu içinize çekin. 

Kilyos Çevresinde Gezilecek Yerler

Kilyos’un kendisi olmasa da çevresini gezmek çok daha keyif veriyor. Kısırkaya, Uzunya, Rumeli Feneri, Garipçe, Belgrad Ormanı, Atatürk Kent Ormanı, Atatürk Arboretumu Kilyos’a gelmişken görebileceğiniz yerler arasında. 

Kilyos ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
golyazgezirehberi
Gölyazı Gezilecek Yerler
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x