Gaziantep alışveriş yapması en keyifli şehirlerin başında geliyor. Tarihi çarşılar, hanlar ve bedestenler sizi yüzlerce yıl öncesine götürürken taptaze baharat ve şifalı otların kokusu ile adeta mest oluyorsunuz.
Gaziantep yöresel ürünler açısından oldukça zengin. Öyle ki bu şehirden eli boş dönmek neredeyse imkansız! Siz de Gaziantep’ten ne alınır diyorsanız gelin birlikte alışveriş turuna çıkalım!
Gaziantep’in Neyi Meşhur?
Yazının İçindekiler
Kutnu Kumaşı
Kutnu kumaşı dokumacılığı Gaziantep’in geleneksel el sanatları arasında yer alıyor. 16. yüzyıldan günümüze sadece Gaziantep’te dokunan kutnunun ham maddesi suni ipek ve pamuk ipliği. İçinde sentetik madde bulunmayan kutnu kumaşının 60’tan fazla renk seçeneği bulunuyor.
Gaziantep çarşıları arasında gezerken kutnu kumaşı satan çok sayıda dükkan bulmak mümkün. Ben kutnu alışverişimi Gümrük Hanı’nın içerisindeki Antep Sepeti mağazasından yaptım.
Burası Gaziantep’in en ünlü mağazalarından biriymiş. İçeriye girer girmez Antep işi ürünler göze çarpıyor. Yatak örtüleri, tepsi örtüleri, peçetelerin hepsi elde özel olarak işlenmiş.
Benim ilgimi çeken kutnu kumaşından yapılan terlikler oldu. Farklı renk ve desenlerdeki kutnu terlikler bana sorarsanız Gaziantep’ten alabileceğiniz en özel ürünlerden biri. Hem çok rahat hem de duruşu oldukça şık ve otantik.
Kutnu fularların fiyatı 50 TL, terliklerin fiyatları 200 TL ile 350 TL arasında değişiyor. Antep Sepeti’nin bir diğer mağazası Gümrük Hanı’nın karşısında, orada bakır ürünler ve yöresel lezzetler ağırlıkta.
Yemeni
Gaziantep’ten ne alınır diyenler için sırada Gaziantep’in yöresel ayakkabısı olan yemeni var. Kuşaktan kuşağa aktarılan yemenicilik geleneği günümüzde Gaziantep’te varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Tamamen doğal deriden yapılan yumuşak ve hafif olması yemenilerin en önemli özelliği. Yemeninin ayak sağlığını koruduğuna da inanılıyor.
Gaziantep çarşılarını gezerken pek çok yemeni dükkanı gözünüze çarpıyor. Ama içlerinden biri var ki Truva, 300 Spartalı, hatta Harry Potter filminde kullanılan yemeniler onun elinden çıkmış.
Bakırcılar Çarşısı içerisindeki Yemenici Hayri Usta’nın ünü dünyaya yayılmış. Gaziantep’e gelmişken uğrayabilirsiniz. Yemeni fiyatları 100 TL’den başlıyor.
Gaziantep’ten Hediyelik Ne Alınır?: Sedef Kakma
Gaziantep’in geleneksel el sanatlarından bir diğeri sedef kakma. 15. yüzyılda, Osmanlı döneminden günümüze miras kalan sedef kakma işlemeciliği ülkemizde sadece Gaziantep’te devam ettiriliyor.
Bazı deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilen sedeflerin ahşap üzerine açılan çukur ve oymalara yerleştirilmesiyle ortaya çıkan sedef kakma işlemeciliği oldukça kıymetli el sanatlarından biri.
Gaziantep’te sedef kakma ile yapılmış tavla, kutu, tepsi, ayna, satranç takımı ve baston gibi pek çok hediyelik eşya bulmak mümkün. Sedef kakma özel bir el işçiliği olduğu için fiyatlar yüksek, 300 TL’den başlıyor 2000 TL’ye kadar çıkıyor.
Gaziantep’ten Alınabilecek Hediyelik Eşyalar: Bakır Ürünler
Gaziantep’in neyi meşhur sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de bakır ürünleri. 500 yılı aşkın bakırcılık geleneğinin devam ettirildiği Gaziantep’e geldiğinizde gezmekten en keyif alacağınız yerlerden biri Bakırcılar Çarşısı olacak.
Her köşe başında kulağınıza çalınan bakır dövme sesleri eşliğinde gezeceğiniz Bakırcılar Çarşısı’nda hünerli eller bir an olsun durmuyor.
Gaziantep’in en eski çarşılarından biri olan Bakırcılar Çarşısı’ndan alışveriş yapmadan ayrılmak oldukça zor. Hem kendiniz hem sevdikleriniz için hediyelik eşya alışverişi yapabileceğiniz Bakırcılar Çarşısı’nda tavadan sürahiye, kahve takımından cezveye çaydanlıktan çerezliğe kadar sayısız seçenek sizi bekliyor.
Yumurta sahanları 45 TL, cezveler 20 TL, çerezlikler 25 TL, kahvaltı setleri 350 TL civarında. Satın almadan önce mutlaka pazarlık yapın, toplu alışverişlerde indirim yapıyorlar.
Bakır ürünlerin kesinlikle bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekiyor. Yüksek ateş bakıra zarar verebileceği gibi bakır tencere ve tavada uzun süre yemek bekletilmemesi öneriliyor.
Biz bakır alışverişi yaparken kalay durumunu ustaya sorduk, ürünler kalaylı olduğu için en az bir yıl bu şekilde kullanabileceğimizi söyledi. Zaten bakırda değişim gözlemlediğiniz an kalay süresi geldiğini anlayabilirsiniz.
Baklava
Gaziantep’e gelmişken baklava almadan dönmek olur mu hiç? Eş dost gücenmesin diye havalimanında herkesin elinde birer baklava kutusu göreiblirsiniz 🙂 Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir yazımda kentteki en iyi baklavacıları derledim. Hediyelik baklava almak için de bu adreslere mutlaka göz atın.
Antep Fıstığı
Tadıyla lezzet yolculuğuna çıkaran Antep fıstığına doymak mümkün değil. Gönül ister ki poşetler dolusu alalım ama Antep fıstığı en pahalı kuruyemişlerden biri. Kilosu 100 TL civarında. Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya geçerken yol alabildiğine fıstık ağaçları ile çevriliydi.
Fıstık ağacı deyip geçmemek gerek. Verimli mahsul alabilmek için fıstık ağacının dikiminden itibaren en az 10-15 yıl geçmesi gerekiyormuş. Bir sene çok, bir sene az ürün vermesi ve işlemesinin zahmetli olması nedeniyle bu durum fiyatlara yansıyor maalesef.
Gaziantep çarşılarında dolaşırken kırmızı kabuklu Antep fıstıkları dikkatimi çekti. Sorduğumda taze Antep fıstığı (yaş fıstık) olduğunu öğrendim. Ağustos- eylül ayları arasında çıkan yaş fıstıklar işlemden geçmediği için tuzsuz bir tada sahip. Taze Antep fıstığının kilosu 45-60 TL arasında değişiyor.
Menengiç Kahvesi
Menengiç kahvesi ile ilk olarak Mardin’de tanışmış, tadını çok sevmiştim. Gaziantep’te de en çok tüketilen kahvelerden biri menengiç kahvesi. Bilmeyenler için menengiç Antep fıstığının benzeri olan menengiç ağacının meyvesinden üretilen bir kahve.
Mide ağrılarına ve öksürüğe iyi geldiğine inanılan menengiç kahvesinin içimi de oldukça hafif. Menengiç kahvesi hem sütle hem suyla yapılabiliyor. Satın almadan önce hangi formda istediğinizi belirtirseniz ona uygun olan menengiç kahvesini size veriyorlar.
Ben suyla yapılanı tercih ediyorum. Hem menengiç kahvesi hem dibek ve Türk kahvesi alışverişini Tahmis Kahvesi’nden yaptım. Burada paketli kahve alabileceğiniz gibi taze çektirebilirsiniz.
Baharat
Gaziantep’te baharat denince akan sular duruyor. Baharat alışverişi için rotanızı kentin en eski pazarı olan Almacı Pazarı’na çevirebilirsiniz. Sumak, isot, nane, kekik, pul biber, karabiber, kimyon, zahter ve daha onlarca farklı baharat en taze haliyle alıcılarını bekliyor. Burada Antep salçasına da ayrı bir parantez açmak gerekiyor.
Antep salçası hem yemeklerinizde kullanabileceğiniz hem ekmeğin üzerine sürüp üzerine biraz kekik ve zeytinyağı ile yiyebileceğiniz müthiş bir lezzet. Tatlı ve acı biber salçası da Gaziantep’ten alınabilecekler arasında.
Kahke
Gaziantep alışveriş listesi hayli kabarık. Sırada kıtır kıtır tadı ile damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakan kahke var. İster kahvaltıda, ister akşam üzeri çayla birlikte yiyebileceğiniz kahve nohut mayası ile hazırlandığı için hem ağızda dağılıyor hem de uzun süre tazeliğini koruyor. Gaziantep’te kahke nereden alınır diyenler Akşam Simit Fırını’nı listelerine mutlaka eklesin.
Antep Kurabiyesi
Bol fıstıklı Antep kurabiyesi bayramlarda misafirlere ikram edilen geleneksel bir lezzet. Şanlıurfa’nın sade yağı ile hazırlanan Antep kurabiyesinin özelliği tıpkı kahke gibi aylarca bayatlamaması.
Antep Peyniri
Gaziantep’in yöresel ürünlerinden bir diğeri ise Antep peyniri. Koyun ve keçi sütünden yapılan Antep peyniri yarı sert ve ağızda kolayca dağılan bir yapıya sahip. Almacı Pazarı’nda en taze haliyle bulabileceğiniz Antep peyniri ile birlikte küncülü ekmek (susamlı tırnak pide) alarak dönüşte kahvaltılarınıza lezzet dokunuşu yapabilirsiniz.
Gaziantep’ten Yiyecek Ne Alınır?
- Fıstık ezmesi
- Cevizli sucuk ve pestil
- Kurutulmuş patlıcan ve biber
- Muska pestil
- Bıttım sabunu
- Bakliyat
- Turşu
Gaziantep ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Gaziantep seyahati planlıyorsanız bu yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim:
- Gaziantep Gezilecek Yerler
- Gaziantep Yeme İçme Rehberi
- Gaziantep’te Nerede Kalınır?
- Gaziantep’in En İyi Müzeleri