Budapeşte Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri. Avrupa’da uygun fiyatlı tatil yapmak istiyorsanız Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi listenin ilk sırasına koyabilirsiniz. Budapeşte’de ulaşım pek çok Avrupa şehrine göre daha rahat ve kolay.
Budapeşte ulaşım yazısına geçmeden önce Budapeşte gezi rehberi yazıma da göz atabilirsiniz.
Aylardan temmuz, sıcak bir yaz gününde Doğu Avrupa’nın en güzel şehrinde Budapeşte’deyim. Yıllar yılı Avusturya-Macaristan imparatorluğuna başkentlik yapan şehir o dönemin izlerini hala taşıyor. Budapeşte yorgun ve bir o kadar da hüzünlü. Savaş ve istilalarla boğuşan şehrin her köşesinde geçmişe dair yolculuğa çıkabiliyorsunuz. Tuna Nehri’nin Buda ve Peşte olarak ikiye ayırdığı bu güzel şehrin anlatacak çok hikayesi var…
Budapeşte’ye Nasıl Gidilir?
Yazının İçindekiler
Budapeşte’ye ülkemizden THY ve Pegasus’un seferleri ile direkt ulaşabilirsiniz. İstanbul-Budapeşte arası uçakla yaklaşık 2 saat sürüyor. Macaristan’ın uygun fiyatlı havayolu şirketi Wizz Air ülkemize uçak seferlerini durdurdu. Bu nedenle eğer Budapeşte biletinizi ucuza getirmek istiyorsanız seyahatinizden 4-5 ay öncesinde araştırmalara başlamalısınız. Ben Budapeşte gezimden 5 ay öncesinde uçak biletimi Pegasus’tan 120 TL‘ye almıştım, hem de fiyatların en yüksek olduğu aylardan biri olan temmuzda.
Budapeşte Havaalanı’ndan Şehre Ulaşım
Budapeşte Ferenc Liszt (Ferihegy Havaalanı) diğer Avrupa şehirlerine göre oldukça küçük bir havalimanı. Uçaktan indikten sonra pasaport kontrolünden geçip varsa valizinizi aldıktan sonra kolayca çıkış tabelasını görebilirsiniz. Ferenc Liszt Havaalanı Budapeşte’ye yaklaşık 30 dakika uzaklıkta. Taksi ile şehir merkezine gitmek biraz pahalı. Kalabalık gidiyorsanız taksi şoförü ile pazarlık edebilirsiniz. (Yaklaşık 30-40 Euro)
Budapeşte Havaalanı’ndan metro ile ulaşım için havaalanından bineceğiniz 200 E numaralı otobüsle Kobanya-Kispest metro durağında ineceksiniz. Mavi yani M3 hattına bindikten sonra kalacağınız yere göre Deak Ferenc Ter’de inip diğer hatlara (M1-M2) kolayca aktarma yapabilirsiniz. 1 kişilik bilet ücreti 350 HUF. (6.5 TL)
Şehir merkezine ulaşmak için bir diğer seçenek havaalanından kalkan 100E shuttle otobüsüne binmek. 100 E ile Budapeşte şehir merkezindeki Deak Ferenc Ter’e kadar gelebilirsiniz. Ancak bu seçenek biraz daha pahalı. Kişi başı 900 HUF ödemeniz gerekiyor. 65 yaş üzeri ve 0-6 yaş arası için ücret ödemenin gerekmediğini hatırlatmak isterim. Shuttle Ferenc Liszt Havaalanı’ndan 05.00-01.20 saatleri arasında her 20 dakikada bir hareket ederken Deak Ferenc Ter’den 03.40-00.40 saatleri arasında havalimanı ulaşımı mümkün.
Budapeşte Şehir İçi Ulaşım
Budapeşte’de trafik sorunu yok, dilediğiniz yere ister otobüs ve tramvay isterseniz metro ile kolayca gidebilirsiniz. Şehirde 5 farklı metro hattı mevcut. Sarı hat (M1), kırmızı hat (M2), mavi hat (M3), yeşil hat (M4) ve mor hat (M5). Merkez durak Deak Ferenc Ter üç hattın birleştiği yer olarak sıkça kullanılıyor.
Hafta için 23.30’a kadar çalışan Budapeşte metrosu oldukça eski ve bakımsız. 2-3 dakikada bir gelen metro ile şehirde görmek istediğiniz yerlere kolayca ulaşabilirsiniz. Şehri tramvayla keşfetmek için 2 numaralı tramvaya binerek Tuna Nehri kıyısından harika bir manzara eşliğinde yolculuk edebilirsiniz. Tüm bunların yanında tabii ki bir kenti keşfetmenin en iyi yolu olan yürümeyi de es geçmemek gerek. Eğer merkezi bir yerde kalıyorsanız yürüyerek de birçok yeri görme şansı elde edebilirsiniz.
Budapeşte Ulaşım Bileti Fiyatları
Budapeşte’de metro, tramvay ve otobüslerde geçerli tek kullanımlık biletin fiyatı 350 HUF. Eğer otobüse binmek için şoförden alırsanız 450 HUF vermeniz gerekiyor. Ulaşım biletlerini gazete büfelerinden ve otomatik cihazlardan alabilirsiniz. Cihazlardan biletinizi nakit alabileceğiniz gibi kredi kartı ile de ödemeyi yapabilirsiniz. Biletinizi araca binmeden önce mutlaka kırmızı ve turuncu renkteki cihazlara onaylatmanız gerekiyor. Aksi halde turist olmanız fark etmeksizin görevli tarafından ceza kesiliyor. Bileti makineye onaylattığınız andan itibaren 60 dakika içinde geçerliliği bulunuyor. Tek kullanımlık bilet alırsanız aktarma yapamıyorsunuz. Aktarma yapmak için 530 HUF vererek 90 dakika boyunca geçerli olan transfer bileti almanız gerekiyor. Ayrı bilet almakla uğraşmayayım diyorsanız 24 saat boyunca geçerli olan biletin fiyatı 1650 HUF, 72 saat geçerli olan bilet ise 4150 HUF. Budapeşte metro istasyonları görevliler tarafından çok sıkı denetleniyor. Biletsiz binmenin imkansız olduğu metroyu sık kullanacaksanız mutlaka Budapeşte metro haritası edinin. İşinizi oldukça kolaylaştırır.
Budapeşte Kart
Budapeşte Kart şehri gezmenin bir diğer alternatif yolu. 24, 48 ve 72 saatlik seçeneklerle satılıyor. 24 saatlik Budapeşte Kart 16.15 euro, 48 saat 26.65 euro, 72 saat 31.35 euro. Toplu taşımanın ücretsiz olduğu bu kartların çeşidine göre müzelere, ünlü termal havuzlara bedava giriş gibi avantajlar sunuluyor. Günde 1 ya da 2 kez metroyu kullandığım için ben almayı tercih etmedim, merkezi bir yerde kaldığım için genelde yürüyerek şehri keşfettim. Eğer toplu taşımadan sınırsız yararlanmak istiyorum diyorsanız buradan kartın sağladığı imkanlara ulaşabilirsiniz.
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)
O kadar güzel anlatmışsınız ki her yeri bayıldım.
Teşekkür ederim:)
BUDAPEŞTE ŞEHRİNE MAYIS AYINDA BİR SEYAHATİM OLACAK VERDİĞİNİZ CANLI CANLI SEYAHAT KOKAN BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Keyifli seyahatler diliyorum:)